Jobba med mönster

Innan jul och även nu efter jul har vi jobbat med mönster en gång i veckan. Det började med att vi pärlade för Musikhjälpen 2015. Jag gjorde mallar i appen Nabbi pärlor, sparade som bilder och skrev ut. Eleverna följde mönstren men fick välja färg själva. Det blev en superhärlig lektion med mycket skratt och pärlor.

Skärmdump från appen Nabbi pärlor.

Skärmdump från appen Nabbi pärlor.

 

Färdiga pärlplattor

Färdiga pärlplattor

Efter pärlplattorna gick vi vidare och eleverna fick skapa egna mönster som vi la i en hög och sedan fick man välja en och följa mönstret. Vi använde våra multilinks.

mönster

I Facebookgruppen Årskurs 1-3 Tips och Idéer fick jag syn på ett inlägg där eleverna hade gjort bråktavlor. Jag gjorde en instruktionsvideo och eleverna fick skapa bråktavlor med bråktalen 1, 1/2 och 1/4. De fick också i uppgift att tavlorna skulle vara symmetriska. Eleverna skapade riktigt fina tavlor.

Mina instruktionsvideo spelar jag in med min iPad som jag fäster i ett ställ, sedan klipper jag ihop det i iMovie innan jag lägger ut det på min arbetsyoutube.

20140212-101954.jpg

Bilduppgift första snön

För några veckor sedan föll säsongens första (och enda?) snö här i Göteborg. Då passar det väldigt bra att göra en bilduppgift som visualiserar barnens upptäckt av när första snön faller. Många har säkert sett uppgiften men jag visar ändå mina elevers tolkning av första snön.

förstasnön

Vi använde oss av ljust blått papper och målade med pastellkritor. Jag hade målat en bild som jag satte upp och den instruktion de fick var att vi skulle använda hela pappret. Resultatet blev underbart!

Nån vecka senare så gjorde vi en annan bilduppgift med pastellkritor och snö. Denna gången var det snögubbar i snöglober.

snögubbe snöglob

Vi klippte snögubbar i vitt papper och limmade på ett blått papper, man fick klippa en hatt om man ville. Sen målade vi snöflingor med pastellkritor och klippte ut en bas för kulan.

20140212-101954.jpg

Lärandemiljö eller miljö för lärande

Jag har under denna terminen funderat en hel del på hur jag möblerar i klassrummet. Jag vill ha ett klassrum som inbjuder till att lära både på egen hand och tillsammans. Jag har få elever i min klass vilket kanske gör det lite enklare att möblera. Vid whiteboarden (och den nu alldeles nya SMART boarden) har vi en stor rund matta. Vi har inga bänkar där, vi har stolar som vi ställer i en halvcirkel och vi kan även sitta på golvet. Bakom den runda mattan har vi en liten bokhylla, 1,5 meter lång och 0,5 meter hög. Där står elevernas backar där de förvarar skolmaterial. Bakom den står en bänkgrupp med fyra bänkar. Utmed fönstret finns tre bänkar till. Längst ner i klassrummet (från whiteboarden sett) finns en anslagstavla utmed hela väggen, dock inte från tak till golv. Där finns också en tavellist där vi kan fronta böcker vi läser eller som vi skrivit. Jag gillar tanken med att inte har stationära arbetsplatser utan eleverna sitter där de behöver utifrån vad vi gör. Jag har elever som har större behov av samma plats men det är ingen som tycker det är konstigt. Vi arbetar ofta med iPad vilket gör att eleverna kan sitta lite var de vill och behöver.

Idag har vi jobbat med vårt pågående tema Yrken. Vi har jobbat med en Padlet vilket eleverna uppskattade, deras kommentar efteråt var ”Det är så bra för det är vår tavla, det spelar ingen roll vem som skrivit vad”. Idag fortsatte vi jobba med Padlet och Mindomo, vi gjorde en tankekarta på frågor kring yrket tandläkare. Jag delade sen eleverna i två grupper och genast var det en elev som sa att de kunde sitta i biblioteket för där finns det ju massor av källor. Varsågod sa jag, skicka meddelande till min iPad om ni behöver hjälp.

Det hör i allra högst grad ihop med min rubrik; hur utnyttjar vi skolans rum för lärande? Det blir mer och mer populärt att företag har så kallade aktivitetsbaserade flexkontor där kontorslandskapet är delat i olika zoner; arbetsstationer med skrivbord, tysta arbetsrum, chattboxar för telefonsamtal, mötesrum och kök. (http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/flexkontor-passar-inte-for-alla/) Det är en form som absolut inte passar alla men kan det gynna samarbete på arbetsplatsen och kan det gynna inlärning i skolorna? Min elev har ju rätt, det är ju i biblioteket faktaböckerna finns och då är det bättre att sitta där och arbeta, samtidigt har jag elever som vill sitta i klassrummet och jag har svårt att dela mig. Sms,  mail eller Facetime är utmärkt att använda då.

sms1

Sms-konversation från dagens lektion.

Jag fortsätter fundera på hur jag kan skapa rum för lärande i mitt klassrum. Ett rum som bjuder in till samarbete och samlärande.

20130205-144845.jpg

Skapa och dela kalender – iPad

Ibland kan det vara riktigt praktiskt att dela kalender med någon; sin partner, sina barn eller varför inte kollegor och elever. Tänk vad smidigt att kunna lägga in i kalendern för engelska kursen att läxan är till på fredag och vips så har alla elever den i sin kalender också. I denna video visar jag jag hur du skapar och delar en kalender. Inlägget är även textat.

 

20130205-144845.jpg

Tips – Pocket

Här tipsar jag om appen Pocket som finns till iPhone, iPad, Mac och även som tillägg till Google Chrome. Det är en app som hjälper dig sortera webbsidor du vill spara till senare eller som du vill komma ihåg att läsa igen. Det finns flera olika men jag har provat Pocket och gillar den. När jag ramlar på ett blogginlägg jag vill spara till senare så lägger jag lätt in sidan i Pocket och lägger till taggar för att kunna söka reda på den vid ett senare tillfälle. Jag har gjort tipset genom skärminspelning av iPadskärmen via QuickTime. Detta är min första skärminspelning som jag visar, håll till godo!

20140212-101954.jpg

IKT och lärande

Denna hösten läser jag en kurs på Linnéuniversitetet, den heter IKT och lärande – digital kompetens och pedagogiska verktyg. Förra veckan var jag i Växjö för kursstart. Det var riktigt kul att vara tillbaka på ett campus, sitta i föreläsningssal och få lära och diskutera. IKT med alla sina verktyg är något som är spännande att väva in i vardagens lektionstänk. IKT är så mycket mer än vilka appar man kan färdighetsträna i och det ska bli kul att få ”nörda” ner sig i detta.

Det är även en hel del på gång på jobbet gällande IKT och framför allt kring utkörning av en-till-en iPad för åk 4-9. Ett arbete som jag kommer delta i på lite olika sätt.

Själv så är jag just nu på jakt efter en Smartboard. Någon som har några bra tips? Har sett att det ska finnas en app till iPad som gör att du kan följa det som sker på Smartboarden på iPad-skärmen. Någon som testat?

Snart

Idag är det dan före dan. För snart får jag träffa mina elever efter en sommarledighet. Det är lite pirrigt faktiskt. Vi kommer vara en 1-3 med 10 elever och två av eleverna är nya på skolan. Jag har jobbat som lärare sedan augusti 2011 men det är pirrigt ändå att börja ett nytt läsår. Jag funderar på vad vi ska göra i morgon. Samlas i lilla gruppen och säga hej innan vi samlas i storgruppen (F-3) och har vårt upprop. Vi ska pyssla muggar och leka med fallskärmen.

Efter rasten ska vi samlas i lilla klassen igen och då kommer den stora frågan; prata om sommarlovet eller inte? Det pågår en ständig diskussion i pedagog/föräldrar-världen som jag fullkomligt förstår. Barn har olika förutsättningar när det kommer till aktiviteter under sommaren och det är svårt att komma tillbaka och berätta att ”Jag har spelat fotboll på gården hela sommaren” när många har rest världen runt. Barnen kommer att prata om sitt sommarlov vare sig vi vill eller inte och egentligen handlar det väl om att jag som pedagog leder samtalet och inte värderar det ena högre än det andra. För det är helt ok att ha spelat fotboll på gården hela sommaren eller om man åkt till Grekland på solsemester. Sommaren ligger inte i de stora grejerna utan i de små detaljerna. Jag tänkte att eleverna ska få berätta om sin sommar genom olika frågor (idén har jag fått från Anne-Marie Körling):

  • Berätta om en glass du ätit?
  • Har du fått några myggbett i sommar?
  • Vad var det godaste du åt i somras?
  • Har du läst någon bok i sommar?
  • Har du badat i sommar?
  • Har du åkt buss i sommar?
  • Har du hoppat i vattenpölar i sommar?
  • Har du legat på gräset och tittat på molnen i sommar?
  • Har du spelat fotboll i sommar?
  • Har du gungat i sommar?

Vad gör ni första dagen på terminen?

20140212-101954.jpg

Göra eget

Förra veckan fick jag en ny elev där jag inte har något passande material just nu, därför har jag idag gjort lite nytt material. En arbetsbok och två memory. Eftersom jag jobbar på en skola där vi använder oss av tecken så finns det även teckenbilder i de olika materialen. Låna gärna! (Klicka på bilderna för att komma till nedladdningen.)

Bild01

Bild1

Bild1

 

20130106-203648.jpg

Praktisk arbete

Jag är för inlärning på praktiska sätt, att eleverna lär genom att göra. Förra veckan introducerade vi två nya områden för eleverna; vi började med ett tematiskt arbete inom naturkunskap under namnet ”Från hage till mage” och jag började jobba med volym i matematik.

Från hage till mage är ett tematiskt arbete som syftar till att eleverna ska få kunskap om att den mat vi äter kommer någonstans ifrån. Det handlar också om de val vi gör när vi väljer vad vi handlar påverkar miljön i form av hur långt varorna har transporterats. Vi började temat med ett besök på Fjärås Prästgård i Kungsbacka. Arla erbjuder kostnadsfria besök på vissa av de bondgårdar de samarbetar med. Vi tog oss till Mölndal där en buss plockade upp oss för vidare transport till bondgården. Där möttes vi av Malin som arbetar där. Vi möttes även av 10 kalvar mellan 1-8 veckor, 60 mjölkkor och ungefär 60 ungdjur. Efter lite ”uh” och ”urk” så klev vi in i ladugården via ett jodbad som tog död på eventuella bakterier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eleverna fick klappa kossor och kalvar hur mycket de ville, de matade dom med hö och lyssnade på Malin som guidade oss. En nyfödd kalv väger 40 kg. Den får bo hos sin mamma bara i ett dygn innan den flyttas till en egen box och matas med flaska. En kossa hade fött tvillingar vilket är ovanligt, det var en flicka och en pojke. Eftersom det var tvillingar så blir flickkossan automatiskt steril och behandlas därför som en tjur. Vi fick titta på när de mjölkade en ko. Vi fick också smaka på produkter som kommer från kossans mjölk; yoghurt, mjölk, ost och smör.

Väl hemma fortsatte vi arbeta praktiskt. I fredags gjorde vi eget smör. Vi vispade grädde tills det klumpar och liknar smör, då hällde vi av vätskan, vispade lite till och kramade sedan ur vätskan ur smöret innan vi saltade och bredde på smörgås.

2015-02-27 13.53.04

I volymtemat gav jag eleverna ett recept där volymenheterna saknades. De fick i uppdrag att läsa pappret och diskutera sig fram till vad som fattades och sen vilket mått som skulle vara var. När de hade listat ut att det var volymenheterna som saknades fick de dessa framför sig för att kunna känna på dom samtidigt som de funderade på vilket som skulle vara var.

2015-02-26 12.17.35

2015-02-26 12.50.30

 

När de hade pratat ihop sig så fick de baka chokladbollarna efter receptet. (Kan tillägga att de valde tsk på kaffet för att ”kaffe är ju inte gott så det ska nog inte vara så mycket”.) När de hade blandat ihop allt och började rulla bollarna så insåg de att de nog var lite torra för de höll inte ihop så bra. När vi hade smakat så pratade vi och kom fram till att de behövdes mer vätska för att hålla ihop.

Sammanfattningen är att när man arbetar praktiskt så kommer eleverna ihåg bättre. Jag har fördelen att ha få elever och ett fritids vägg i vägg som vi kan använda. Det är kul att jobba praktiskt. Det går inte alltid som man tänkt sig, ibland går det mycket bättre.

20140212-101954.jpg