Praktisk arbete

Jag är för inlärning på praktiska sätt, att eleverna lär genom att göra. Förra veckan introducerade vi två nya områden för eleverna; vi började med ett tematiskt arbete inom naturkunskap under namnet ”Från hage till mage” och jag började jobba med volym i matematik.

Från hage till mage är ett tematiskt arbete som syftar till att eleverna ska få kunskap om att den mat vi äter kommer någonstans ifrån. Det handlar också om de val vi gör när vi väljer vad vi handlar påverkar miljön i form av hur långt varorna har transporterats. Vi började temat med ett besök på Fjärås Prästgård i Kungsbacka. Arla erbjuder kostnadsfria besök på vissa av de bondgårdar de samarbetar med. Vi tog oss till Mölndal där en buss plockade upp oss för vidare transport till bondgården. Där möttes vi av Malin som arbetar där. Vi möttes även av 10 kalvar mellan 1-8 veckor, 60 mjölkkor och ungefär 60 ungdjur. Efter lite ”uh” och ”urk” så klev vi in i ladugården via ett jodbad som tog död på eventuella bakterier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eleverna fick klappa kossor och kalvar hur mycket de ville, de matade dom med hö och lyssnade på Malin som guidade oss. En nyfödd kalv väger 40 kg. Den får bo hos sin mamma bara i ett dygn innan den flyttas till en egen box och matas med flaska. En kossa hade fött tvillingar vilket är ovanligt, det var en flicka och en pojke. Eftersom det var tvillingar så blir flickkossan automatiskt steril och behandlas därför som en tjur. Vi fick titta på när de mjölkade en ko. Vi fick också smaka på produkter som kommer från kossans mjölk; yoghurt, mjölk, ost och smör.

Väl hemma fortsatte vi arbeta praktiskt. I fredags gjorde vi eget smör. Vi vispade grädde tills det klumpar och liknar smör, då hällde vi av vätskan, vispade lite till och kramade sedan ur vätskan ur smöret innan vi saltade och bredde på smörgås.

2015-02-27 13.53.04

I volymtemat gav jag eleverna ett recept där volymenheterna saknades. De fick i uppdrag att läsa pappret och diskutera sig fram till vad som fattades och sen vilket mått som skulle vara var. När de hade listat ut att det var volymenheterna som saknades fick de dessa framför sig för att kunna känna på dom samtidigt som de funderade på vilket som skulle vara var.

2015-02-26 12.17.35

2015-02-26 12.50.30

 

När de hade pratat ihop sig så fick de baka chokladbollarna efter receptet. (Kan tillägga att de valde tsk på kaffet för att ”kaffe är ju inte gott så det ska nog inte vara så mycket”.) När de hade blandat ihop allt och började rulla bollarna så insåg de att de nog var lite torra för de höll inte ihop så bra. När vi hade smakat så pratade vi och kom fram till att de behövdes mer vätska för att hålla ihop.

Sammanfattningen är att när man arbetar praktiskt så kommer eleverna ihåg bättre. Jag har fördelen att ha få elever och ett fritids vägg i vägg som vi kan använda. Det är kul att jobba praktiskt. Det går inte alltid som man tänkt sig, ibland går det mycket bättre.

20140212-101954.jpg

 

Äggfallet

Veckan innan påsklovet gjorde vi experiment. Det är ett experiment som vi valde att kalla Äggfallet. Jag tror nog att många av er känner till detta. Våra elever går i åk 2 och detta är egentligen att experiment man gör i åk 4 eller 5. Men vi vågade pröva.

Detta var uppgiften eleverna fick:

Ni ska med hjälp av tidningspapper, bubbelplast,
ballonger, plastpåse, sugrör, tejp, snöre och äggkartong,
lösa så att ett rått ägg klarar ett fall på ca 3 meter.

 Jag och min kollega valde att inte stötta eleverna i det första steget. De fick istället instruktionen att först sätta sig i sina grupper och diskutera hur de skulle göra, sedan skulle de utföra sin plan. När sedan de två grupperna ansåg att de var färdiga så såg deras ägg ut så här:

 

Dagen efter konstruerandet av äggskydden så gick vi till skolans balkong för att testa hållbarheten. Grupperna fick gå upp en i taget för att släppa sina två ägg. Inget av äggen höll.

Vi stod ute och funderade på varför äggen gick sönder. Men vi valde att inte fortsätta samma dag. Istället konstaterade vi att äggen inte höll i nuvarande skyddskonstruktion och eleverna fick i uppgift att hemma fundera ut hur vi tillsammans skulle kunna lösa uppgiften. Dagen efter började vi med att prata om hur grupperna hade gjort, vilket material de hade använt. De fick fundera och berätta om varför de trodde att äggen gått sönder.

Äggen gick sönder för att balkongen är så högt upp.
Äggen föll snabbt mot marken och marken är hård. 

En av eleverna berättade att han hade prövat hemma tillsammans med sin bror och sin mamma. Han berättade hur de hade slagit in ägget och att ägget hade klarat ett fall från tredje våningen. Eleverna tyckte att det var ett bra sätt och bestämde sig för att göra likadant som eleven. Denna gången jobbade vi tillsammans och jag och min kollega deltog aktivt genom att ställa frågor till eleverna för att de skulle utveckla hur de tänkte när de kom med ett förslag.

Tillsammans använde vi följande material:

  • två äggflak – ett över och ett under ägget – som tejpades ihop
  • runt detta tejpade vi sedan bubbelplast
  • hela paketet lades i en plastpåse
  • runt äggpaketet i plastpåsen la vi sedan tidningspappersbollar
  • påsen knöts ihop
  • i påsen fäste vi fem ballonger

Vi gick sedan ut och släppte det från balkongen. Och vet ni vad? Ägget klarade sig utan en enda spricka.

I denna uppgift fick eleverna möjlighet att genom att samtala och fundera tänka ut hur man skulle kunna göra för att skydda ett ägg. Det intressanta i uppgiften var att lyssna på elevernas resonemang. Eleverna har en bit kvar till att kunna överge sina egna idéer och fullt ut lyssna på varandra, men genom liknande övningar så tränar vi eleverna till att genom resonemang och att tänka efter före komma fram till en lösning som man sedan provar.

Tema vatten

I stora klassen har vi nu ett tag jobbat med tema vatten. Vi pratar bland annat om vattenkraft, vattenmolekyl, ytspänning, vad som löser sig i vatten och vad som inte löser sig i vatten. Idag gjorde vi ett experiment som gav stående ovationer från eleverna som tyckte det var riktigt häftigt. I en liten flaska hällde vi i honung, vatten med lite röd karamellfärg (så att det syns), diskmedel och matolja. Innan vi började hälla i frågade vi eleverna vad de trodde skulle hända, skulle det lösas upp i varandra eller inte lösas? Först hällde vi i vatten, sen diskmedel, sen olja och sist honung. Vi ställde sedan flaskan åt sidan för att låta den vila. Efter en stund tittade vi och upptäckte:

Eleverna blev riktigt förvånade och tyckte det var häftigt. Anledningen att det skiktar sig är att vätskorna väger olika (det är olika densitet). De vätskor som väger mer sjunker till botten och de lätta vätskorna söker sig uppåt. Man kan också skaka på flaskan och låta den stå en längre period, vätskorna kommer då att leta sig tillbaka till sina “rätta” platser.