Praktisk arbete

Jag är för inlärning på praktiska sätt, att eleverna lär genom att göra. Förra veckan introducerade vi två nya områden för eleverna; vi började med ett tematiskt arbete inom naturkunskap under namnet ”Från hage till mage” och jag började jobba med volym i matematik.

Från hage till mage är ett tematiskt arbete som syftar till att eleverna ska få kunskap om att den mat vi äter kommer någonstans ifrån. Det handlar också om de val vi gör när vi väljer vad vi handlar påverkar miljön i form av hur långt varorna har transporterats. Vi började temat med ett besök på Fjärås Prästgård i Kungsbacka. Arla erbjuder kostnadsfria besök på vissa av de bondgårdar de samarbetar med. Vi tog oss till Mölndal där en buss plockade upp oss för vidare transport till bondgården. Där möttes vi av Malin som arbetar där. Vi möttes även av 10 kalvar mellan 1-8 veckor, 60 mjölkkor och ungefär 60 ungdjur. Efter lite ”uh” och ”urk” så klev vi in i ladugården via ett jodbad som tog död på eventuella bakterier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eleverna fick klappa kossor och kalvar hur mycket de ville, de matade dom med hö och lyssnade på Malin som guidade oss. En nyfödd kalv väger 40 kg. Den får bo hos sin mamma bara i ett dygn innan den flyttas till en egen box och matas med flaska. En kossa hade fött tvillingar vilket är ovanligt, det var en flicka och en pojke. Eftersom det var tvillingar så blir flickkossan automatiskt steril och behandlas därför som en tjur. Vi fick titta på när de mjölkade en ko. Vi fick också smaka på produkter som kommer från kossans mjölk; yoghurt, mjölk, ost och smör.

Väl hemma fortsatte vi arbeta praktiskt. I fredags gjorde vi eget smör. Vi vispade grädde tills det klumpar och liknar smör, då hällde vi av vätskan, vispade lite till och kramade sedan ur vätskan ur smöret innan vi saltade och bredde på smörgås.

2015-02-27 13.53.04

I volymtemat gav jag eleverna ett recept där volymenheterna saknades. De fick i uppdrag att läsa pappret och diskutera sig fram till vad som fattades och sen vilket mått som skulle vara var. När de hade listat ut att det var volymenheterna som saknades fick de dessa framför sig för att kunna känna på dom samtidigt som de funderade på vilket som skulle vara var.

2015-02-26 12.17.35

2015-02-26 12.50.30

 

När de hade pratat ihop sig så fick de baka chokladbollarna efter receptet. (Kan tillägga att de valde tsk på kaffet för att ”kaffe är ju inte gott så det ska nog inte vara så mycket”.) När de hade blandat ihop allt och började rulla bollarna så insåg de att de nog var lite torra för de höll inte ihop så bra. När vi hade smakat så pratade vi och kom fram till att de behövdes mer vätska för att hålla ihop.

Sammanfattningen är att när man arbetar praktiskt så kommer eleverna ihåg bättre. Jag har fördelen att ha få elever och ett fritids vägg i vägg som vi kan använda. Det är kul att jobba praktiskt. Det går inte alltid som man tänkt sig, ibland går det mycket bättre.

20140212-101954.jpg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *